9 augusti 2011

Våga vägra Facebook

Nu har jag kommit till en gräns då jag tröttnat på Facebook eller snarare att en del folk / vänner som inte orkar höra av sig via telefon utan man refererar / kollar vad som skrivits på Facebook och kommenterar gärna och ofta istället för att höra av sig till en.
Men Hallåååå vakna upp, vill man veta hur någon mår, ring ist eller lägg ner & rensa upp bland "vännerna" Klarar man inte att bli bortplockad från Facebook har man problem.

Jag tycker att Facebook är bra på det att man kan hålla kontakt med människor som har samma intresse utan att behöva känna dom tex. Hund, häst, hobby grupper där man utbyter ideér & tips. Kanonbra att man kan få reda på när och vart det är dans, kurser som startar mm. Men när man lägger till "vänner" bara för att man ska snoka istället för att höra av sig IRL, ja då har det gått för långt.

Vill man veta vad jag gör så har jag ett antal alternativa sätt att kontakta mig på ;)

  1. Hemtelefon - 17 01 68
  2. 2 Mobilnummer - Telia 070 261 32 08. Halebop 070 530 28 27
  3. Mailadresser - vopparna@glocalnet.net, anki_panki1@hotmail.com
  4. MSN - anki_panki1@hotmail.com
  5. Hemsida - www.lunnetassen.se , uppdateras inte så ofta men den finns ;)
  6. Bloggen - ankiskrypin.blogspot.com/
Önskar alla mina Vänner en underbar dagJag har sökt lite på vett & etikett på Facebook, det här är vad jag hittade:


1.Vett & etikett på facebook

Alla med en gnutta sunt förnuft klarar nog av att använda facebook utan att framstå som socialt inkompetent eller en irriterande idiot. Men några goda råd skadar aldrig.
Använd ett riktigt foto på dig själv
Om du vill få vänner på facebook är det en bra början att använda en bild där man ser att du är du.
Visst det kanske kan kännas som en kul idé att använda en suddig närbild på din näsa, en golfboll.. Men nej, det är bara irriterande.

Om folk inte kan känna igen dig på din bild kommer de inte att veta om du är du och då är risken stor att de inte försöker bli vän med dig.

Utgå från det verkliga livet

Gör som du gör i verkligheten. Har du många vänner på facebook kanske du ska tänka till innan du skickar iväg dina meddelande till allas Walls (anslagstavlor). Har du vänner som du normalt inte brukar berätta för när du är deprimerad, har fått ett rejält ligg eller kräktes på den senaste festen så ska du nog inte berätta det på facebook heller.
Kan du inte låta bli att berätta om precis allt så kanske du ska välja ut vilka du berättar det för i alla fall.

Låt helst bli att ändra status hela tiden.
Eller så stänger du av funktionen som gör att dina statusändringar syns.
Bilder och taggar
Tänk efter innan du laddar upp bilder på personer eller taggar bilder med namn på personer. Hur roligt skulle själv tycka om det florerar pinsamma bilder? Det som hamnar på facebook kan vara svårt att bli av med och facebook förebehåller sig rätten att använda det du laddar upp.
När det gäller bilder är det också så att de faktiskt är tillgängliga för alla. Inte när du bläddrar runt i facebook men däremot kan de dyka upp på när någon söker på t.ex. google och det går även att maila länkar till bilder så att andra än dina vänner kan ta del av dem.


Skaffa inte 1000 vänner.

Det blir bara pinsamt för alla begriper att du inte kan umgås med seriöst med 1000 vänner. Men du ska kanske inte heller ha bara tre vänner. Då ser du ganska ensam ut..

Bli inte vän med alla

Ansök inte om att bli vän med en massa okända människor. Håll dig till dom du känner. Om du vill bli vän med vänners vänner som du kanske bara känner ytligt så berätta utförligt vem du är.

2. HÄR ÄR 12 ETIKETTSREGLER PÅ FACEBOOK:

• Det är inte ohyfsat att ignorera inbjudningar om att bli medlem på Facebook. De skickas ju automatiskt av Facebook, även om det är på initiativ av din vän.

• Skicka inte förfrågningar om att bli "vän" med människor som du inte känner eller saknar anknytning till.

• Använd poke-funktionen måttligt och med aktsamhet.

• När du pratar med en person du följt på Facebook, försök att låtsas att du inte vet något. Undvik kommentarer liknande: "Jag såg att du gjorde slut med din flickvän..."

• Undvik att facebooka under inflytande av alkohol. Det gäller förvisso de flesta sociala interaktioner.

• Att skriva på den egna sidans "Wall" (ungefär gästbok) är inte okej.

• Lägg inte upp bilder som din chef eller potentiella chef skulle få se. 
 
• När någon fyller år - gratulera på deras "wall".

• Var måttfull med att antalet applikationer du installerar på den egna profilsidan.

• Begränsat antalet grupper som du är medlem i, för att inte devalvera de som är viktiga.

• Använd Facebook till att hålla kontakt med personer som du annars inte skulle haft kontakt med, men låt det inte ersätta riktig mänsklig interaktion.

• När någon bryter mot etiketten - hänvisa till dessa regler med en länk hit:
http://ekonominyheterna.se/nyheter/2007/08/29/facebooketikett/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar